maanantai 28. huhtikuuta 2008

Valmistajan unelma: vähemmällä enemmän

Ekotehokkuus on näitä sanoja, jonka tarkoituksen kyllä suurin piirtein ymmärtää, mutta jonka sisältö jää helposti pimentoon ilman asiaan perehtymistä. Ekotehokkuus on kuitenkin yksinkertaista: tuotetaan vähemmällä enemmän. Parhaimmillaan ekotehokkuus on myös ekonomisesti tuottoisaa: kun tuotetaan vähemmällä, säästetään rahaa kustannuksissa.

Kun maapallo ei riitä

Ilmastonmuutoksen tuloa ei enää epäillä ja siihen pyritään vaikuttamaan. Toinen uhka maapallolle ja ihmisille on liiallinen kulutus. Jos kaikki kuluttaisivat luonnonvaroja yhtä paljon, kuin suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa kattamaan ihmiskunnan tarpeita. Kulutus ei tule koskaan loppumaan, mutta sitä voidaan vähentää. Jokainen voi yksilönä tehdä päätöksiä, joilla luonnonvarojen kulutus vähenee, mutta suuri vastuu kestävästä kehityksestä on myös tuotteiden ja palveluiden valmistajilla.

Ekotehokkuus ei välttämättä vaadi suuria tekoja tai isoja investointeja. Ekotehokkuuden tarkoituksena on säilyttää nykyinen elintaso vähemmällä luonnonvarojen kulutuksella. Keittiökaappien valmistajan voi lisätä tuotteidensa ekotehokkuutta lähes kymmenkertaisesti valmistamalla kaapit lastulevyn sijaan kokopuusta. Näyttötauluvalmistaja paransi tuotteidensa ekotehokkuutta huimasti käyttämällä valonlähteenä ledejä loisteputken sijaan. Jo pelkän materiaalin vaihdolla saattaa olla suuri vaikutus tuotteiden ekologisuuteen.

Tulevaisuus tavaratta?

Teollisena muotoilijana olen osa tuotekehitystä ja omalta osaltani vastuussa tuotteiden ekologisuudesta. Philippe Starck uhoaa, ettei jatka enää kauan muotoilijana, koska kaikki mitä hän on muotoillut, on tarpeetonta. Hänen mukaansa tulevaisuudessa ei olisi enää muotoilijoita. En lähde kuitenkaan samaistumaan hänen ajatuksiinsa. Tavaroita tarvitaan tulevaisuudessakin. Uusia tuotteita tullaan aina kehittämään, vähintään vanhoja korvaamaan. Ei maailmasta tule koskaan mitään tavaratonta taivasta, mutta viimeistään materiaalipulan edessä joudutaan kehittämään uusia ratkaisuja tavaroiden ja palveluiden tuottamiseksi.

Jotta välttäisimme eri alojen materiaalikriisejä, tulisi kaikkien tuotekehityksessä mukana olevien ottaa päämääräkseen tuottaa tavaraa ja palveluita vähemmillä luonnonvaroilla. Ekotehokkaassa maailmassa meidän ei tarvitse luopua nykyisestä elintasostamme. Meidän tarvitsee vain kehittää sama elintaso vähemmällä kulutuksella.

Näillä vinkeillä lisäät tuotteidesi ekotehokkuutta:

  • Minimoi tuotteessa käytetyn materiaalin määrää
    • Muuttamalla tuotteen rakennetta kestävämmäksi voidaan materiaalinkäyttöä vähentää esim. seinämiä ohentamalla
  • Pidennä tuotteen käyttöaikaa valmistamalla kestävämpiä ja korjattavissa olevia tuotteita
    • Kaksinkertaistuva käyttöikä tarkoittaa jo kaksin verroin ekotehokkaampaa tuotetta
  • Myy tuotteen sijaan palvelua
    • Harvoinpa sitä tulee ajateltua, kuinka ekologista liiketoimintaa esim. videoiden vuokraus on
    • Puhelinvastaaja ei ole enää laite puhelimen yhteydessä vaan suoraan puhelimella käytettävä palvelu
  • Vuokraa/liisaa tuotteita myymisen sijaan
    • Autot, toimitilojen matot, juoma-automaatit, kopiokoneet jne. Kaikkia näitä vuokrataan tai liisataan, jolloin asiakkaan ei tarvitse huolehtia huollosta ja tuotteiden käyttöaste on suurempi kuin ostetuilla tavaroilla
  • Tarjoa korjaus- ja huoltopalveluita
    • Usean autokaupan yhteydessä on jo merkkihuoltopalveluita lisäämässä liiketoimintaa
  • Suunnittele tuotteet kuljetettaessa ja varastoitaessa vain vähän tilaa vieviksi
    • Tässä Ikea on varmasti yksi tehokkaimmista
  • Vaihda materiaali ekotehokkaampaan
    • 1 kg alumiinia kuluttaa luonnonvaroja n. 61 kg, kun 1 kg terästä kuluttaa vain n. 7 kg luonnonvaroja
  • Vältä turhaa kuljetusta
    • Lähiruoka kunniaan
  • Valitse energianlähde ja kuljetusmuoto ekologisesti
    • 1 kWh suomalaista verkkosähköä kuluttaa luonnonvaroja 0,41 kg, kun tuulisähkö kuluttaa vain 0,07 kg/kWh
  • Kierrätä materiaaleja
    • Voisitteko jopa vastaanottaa tiensä päähän tulleita tuotteita kierrättääksenne niiden materiaalit uusiin tuotteisiin?
  • Vältä jätettä
    • Kaikki hukkamateriaali tarkoittaa myös hukkaan valuvaa rahaa
Lisää tietoa ekotehokkuudesta ja kestävästä kehityksestä Suomen Luonnonsuojeluliiton sivuilta.

maanantai 21. huhtikuuta 2008

NUUK Myyrässä

Design by Kujan puisia NUUK-koruja voi nyt ostaa forssasta käsi- ja taideteollisuusmyymälä Myyrästä. Myyrän myymälä sijaitsee upealla kehräämöalueella aivan Forssan keskustassa.

Forssasta löytyy kehräämöalueen lisäksi paljon kauniita paikkoja, joten suosittelen poikkeamaan Forssassa vaikkapa kesäretkellä. Viime kesänä Forssa yllätti minut kauneudellaan ja lopulta löysin itseni asumassa Forssassa vielä saman vuoden puolella.

tiistai 15. huhtikuuta 2008

Ideoita ideointiin

Ideointi ja ideoiden työstäminen ovat iso osa muotoilijan työstä. Koska ideointitaitoa tarvitsee työssään ja vapaa-ajallaan jokainen, jaan muutamia vinkkejä ideointiin.

Ideointi prosessina voi olla nopeaa hetken miettimistä tai määrätietoisempaa ja useita päiviä jatkuvaa kehitystyötä. Välillä pää tuntuu pursuilevan hyviä ideoita ja toisena hetkenä ideoita ei synny millään. Koska ideoinnin tarve ei välitä, ovatko aivot ideointituulella vai eivät, on ideoinnin helpottamiseksi kehitetty erilaisia menetelmiä, kuten aivoriihitekniikkaa. Ideointi ei siis aina tarvitse luovaa inspiraatiota onnistuakseen.

Ideoitavan tarpeen linjaus on tärkeä osa ideointiprosessia, koska linjaamalla määritetään, mitä ollaan ideoimassa. Ideoita kehitettäessä on myös hyvä käyttää apuna kehitä-karsi -menetelmää, josta kerron myös nopeamman version. Omassa työssäni suurin osa ideoinnista tapahtuu palvelumoduleiden dbK Luonnokset ja dbK Konseptit aikana. Näistä jälkimmäinen on syvällisempää kohteen tutkintaa ja ideoiden kehittelyä.

Pelottava jättiläinen vai 7 kääpiötä?

Kun ongelma on suuri, stressi nousee jo tehtävää ajatellessakin ja tästä tulee helposti este hyvälle ideoinnille. Tässä tilanteessa on turha kuitenkaan jäädä vatvomaan liian suurelta tuntuvaa työmäärää, vaan aloittaa työ jakamalla se osiin. Ideointi on helpompaa, kun ideoi yksityiskohdan kerrallaan. Kun yksityiskohdat on käyty läpi, lähdetään ideoita rajaamaan ja kehittämään kokonaisuuden kannalta sopiviksi. Jakamalla ison tehtävän pieniin paloihin saa sen suoritettua ainakin vähemmällä stressillä, ellei jopa nopeammin, kuin haukkaamalla kerralla liian suuren palan.

Nopealla tahdilla paljon ideoita

Jos aikaa on vähän ja ideoita tarvitaan paljon, suosittelen käyttämään tätä nopeutettua versiota kehitä-karsi -menetelmästä. Tätä ideointimenetelmää kannattaa käyttää lähinnä yksittäisten asioiden ideointiin.

  1. Valitse ensin asia tai yksityiskohta, mitä haluat ideoida.
  2. Mieti, mitä tämä asia voisi yhdessä ääripäässään olla. Sen jälkeen mieti, mitä se voisi olla toisessa ääripäässä. Kolmanneksi ideaksi valitse näiden puolivälistä oleva idea.
  3. Valitse näistä kolmesta ideasta mielestäsi paras
  4. jatka ideointia toistamalla vaiheita 2 ja 3, kunnes olet tuloksiisi tyytyväinen
Tällä menetelmällä saat aikaan yllättävän nopeasti suuren määrän ideoita. Tämä on kelpo työkalu varsinkin ideointiprosessin alussa. Jos tarvitset tarkkaan harkittuja ideoita, voi jokin muu ideointitapa olla parempi.

Käytä kultainen tunti hyväksesi

Toiset meistä heräävät aamuisin ajatukset kirkkaina valmiina uuden päivän uusiin koitoksiin. Toiset taas saavat päänsä selkeiksi vasta myöhemmin ja ovat virkeimmillään iltaisin. Mikä on oma kultainen tuntisi, jolloin ajatuksesi juoksevat vapaina? Itse saan parhaat ideat iltaisin, kun olen juuri nukahtamaisillani, unen ja valveen rajamailla. Paha kyllä tämän takia tulee välillä valvottuakin.

Jos päässä ei mikään liiku

Muistat varmaan joissakin vanhoissa elokuvissa ihmisten kävelleen ympyrää pohtiessaan ratkaisua hankalaan pulmaan. Ei huonompi ajatus. Olen monta kertaa todennut, että kävelyllä pää tuntuu toimivan automaattisesti ja aivot työstävät ongelmia ja ideoita kuin huomaamatta. Kävely on melko automaattista toimintaa joka samalla rentouttaa ja auttaa keskittymään olennaiseen. Jos et pysty kesken työpäivän lähtemään ulos raittiiseen ilmaan kävelylle, testaa, olisiko edes-takaisin-kävelystä hyötyä.

Kun olet keksinyt loistoidean...

Kun olet mielestäsi keksinyt loistoidean ja innoissasi haluaisit esitellä sen muillekin, nuku ensin yön yli. Seuraavana päivänä näet asiat toisin ja loistoideasi saattaakin tuntua melko tavalliselta (kyllä, tästäkin on omakohtaista kokemusta). Joskus kannattaa ottaa ideoinnin tuloksiin parikin päivää etäisyyttä, jotta näkee asiat paremmassa valossa.

Toivottavasti sait hyviä vinkkejä ideointiisi, oli se sitten suurta tai pientä. Jos kuitenkin haluat, että joku muu ideoisi puolestasi, ota yhteyttä:

Irina Kujanpää
design by Kuja
p. 040 706 22 24
etunimi.sukunimi@designbykuja.fi