maanantai 10. maaliskuuta 2008

Ota oppia tuotekehitykseen luonnosta

Teollista muotoilua tarjoavan yritykseni design by Kujan tunnuslauseena on "luonnollista muotoilua". Ajatus siitä, miten luonnossa kasvit ja muut elävät kehittyvät luonnon muotoilemina, pätee pitkälti myös omaan työhöni muotoilijana.

Kuten hyvät lukijani ehkä olettekin jo huomanneet, on design by Kujan ilmeessä vahvana elementtinä kukan kuva. Kukkaa toimiikin hyvin tämän luonnollisen muotoilun periaatteen esimerkkinä. Paitsi että pidän itse kauniista asioista, pyrin myös muotoilemaan kauniita tuotteita. Asiaa pitää kuitenkin katsoa hieman syvemmältä.

Luonto luo ja valitsee

Kauneimpienkin kukkien ulkonäkö perustuu täysin käytännöllisyyteen. Niin kukat, kuin kaikki muukin elävä luonto pyrkii jatkamaan sukuuan. Kukan selviytymistä edistävä esteettisyys on pitkäaikaisen kehityksen tulos. Matkan varrella joukosta karsiutuvat heikot yksilöt ja sukuaan pääsevät jatkamaan vain pölyttäjien mielestä houkuttelevimman näköiset kasvit.

Kun kukan siemenestä kasvaa luonnossa taas uusi kukka, määräytyy tämän kauneus paitsi perintötekijöistä, myös vallitsevista olosuhteista. Kasvi pääsee jatkamaan sukuaan, mikäli selviytyy olosuhteiden ja pölyttäjien houkuttelevuuden asettamista vaatimuksista. Pikku hiljaa kukista kehittyy luonnollisesti ihmisenkin silmää ihastuttavia kasveja, vaikka niiden ulkonäkö perustuu täysin vain selviytymiseen ja oikeanlaisen pölyttäjän ohjaamiseen oikeaan kohtaan.

Tuotekehityksessä muotoillaan kehittäen ja karsien

Samoja periaatteita noudattaa myös tuotemuotoilu. Muotoiltavalla tuotteella on jokin funktio, käyttötarkoitus, joka on muotoiltaessa ensimmäinen lähtökohtani. Pyrin muotoilemaan tuotteista mahdollisimman hyvin toimivia ja helposti käytettäviä (hmm, sama pätee myös palveluihini...). Mutta vaikka tuote olisi kuinka toimiva ja käytännöllinen, ei tällä ole mitään merkitystä jos tuotetta ei voida valmistaa tarpeeksi edullisesti. Taide on käsite erikseen, mutta teollisen muotoilun tuloksena tulee olla ostajilleen sopivan hintainen tuote.

Tuotekehitys etenee samaan tyyliin, kuin kasvien luonnollinen kehityskin - kehittämällä ja karsimalla. Luonnostellessa (vrt. luonto - luonnos) muotoilen tuotevaihtoehtoja, joista vain paras tai parhaat ideat selviävät jatkokehitykseen. Näistä konseptoin taas vaihtoehtoja tuotteen parhaan mahdollisen olomuodon löytämiseksi. Ja taas vain parhaat selviytyvät karsinnasta. Tätä kehitä-karsi -menetelmää toistetaan, kunnes tuotteen ulkomuoto ratkaisee muotoiluprosessin alussa sille annetut toiveet ja vaatimukset parhaalla mahdollisella tavalla. Voisinpa jopa sanoa, että muotoilu on yksinkertaistettuna tämän menetelmän toistoa.

Tuotetta kehitettäessä pätevät siis samat säännöt kuin luonnonvalinnassakin. Molemmilla on omat rajansa, ja monista kehitetyistä/kehittyneistä yksilöistä vain rajojen mukaiset selviytyvät jatkoon. Ja vain kärsivällisellä kehittämisellä saadaan aikaan menestyviä yksilöitä.

Näin muotoilet luonnollisesti

  1. Aseta tuotekehitykselle selkeät rajat
    • huomioi valmistus, käyttö, materiaali, toiveet jne.
  2. Kehitä useita tuotevaihtoehtoja
    • anna ajatuksen lentää vapaasti
  3. Karsi vaihtoehdoista rajojen perusteella parhaat jatkokehitettäviksi
  4. Kehitä tuotevaihtoehdoista lisää variaatioita
  5. Karsi parhaat jatkoon
  6. Toista kohtia 4-5 , kunnes tuote vastaa sille asetettuja rajoja mahdollisimman hyvin
Muista, että parhaat ideat tulevat usein vasta silloin, kun tuntuu, että kaikki mahdollisuudet on jo käyty läpi!

Ei kommentteja: