keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan. Pysytkö mukana, putoatko kelkasta vai ennätätkö edelle?

Jos katsot kymmenen vuotta taaksepäin, vuoteen 1999, muutamaan kuukauteen ennen millenniumia, miltä maailma silloin näytti? Kuinka paljon on muuttunut tässä ajassa? Kuinka paljon on muuttunut omassa työssäsi, työtavoissasi? Olisitko jo kymmenen vuotta sitten hakenut tietoa mistä tahansa ensimmäiseksi internetin hakukoneelta? Seurustelisitko kavereiden kanssa enemmän netissä, kuin oikeassa elämässä? Lukisitko yksityisten ihmisten kirjoittamia blogeja? Olisitko huolestunut autosi polttoaineenkulutuksesta? Miettisitkö, millaisen muovipussin otat kaupasta vai onko mukanasi oma kassi? Toki joillekin ihmisille nämäkin asiat saattoivat olla jo tuttuja, mutta ajattele, kuinka paljon ihmisten kanssakäyminen ja ajattelutavat ovat kymmenessä vuodessa muuttuneet. Ja kuinka vaikea osan on pysyä vauhdissa mukana.

Mitä tulevaisuus tuo mukanaan?

Onko sitten hyvä vai huono asia, että vaikka maailma muuttuukin nyt nopeammin kuin todennäköisesti koskaa aiemmin, tulee muutos vain kiihtymään. Jokaisen yrityksenkin täytyy huomioida tulevaisuuden tuomat paineet muutoksiin, joista emme vielä edes tiedä. Ilmastonmuutosta taitaa olla turha enää ehkäistä, mutta sen hidastamiseksi teollisuusmaat ovat sopineet hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä. Eivätkä nykyisten sopimusten tavoitteet ole vielä edes riittävällä tasolla, joten muutoksia tavoitteissakin tullee olemaan tulevaisuudessa.

Ilmastonmuutoksen lisäksi toinen huomioitava vihreä seikka on, ettei tästä maapallosta kerta kaikkiaan tällä kulutuksen määrällä riitä materiaalia kaikille. Suomalaistenkin kulutus on sitä luokkaa, että jos kaikki maapallolla kuluttaisivat yhtä paljon, tarvitsisimme yli neljän maapallon luonnonvarat käyttöömme. Käytännössä luonnonvarojen ylikulutus tarkoittaa väistämätöntä pakkoa kierrättää tulevaisuudessa yhä paremmin kaikki jätteemme uusiokäyttöön. Jo nyt suurin osa muovijätteestä kävisi uusiokäyttöön kaatopaikalle heittämisen tai energiaksi polttamisen sijaan. Kuitenkaan eri muoveille ei ole kunnollista keräysjärjestelmää, hyvin toimivaa pullonkeräysjärjestelmää lukuun ottamatta.

Vihreästä väristä sähköön siirryttäessä mieleen tulee erilaisten internet-pohjaisten palveluiden hurja kehitys. Kun miettii, kuinka paljon toiminnastamme on siirtynyt kymmenessä vuodessa verkkoon, voi vain ounastella, miten paljon käyttäytymisemme tulee jatkossa muuttumaan. Jo nyt internet kulkee helposti mukanamme kännykän tai miniläppärin ja mokkulan avulla. Miten tulevat netin mahdollisuudet mukaan myös niihin toimintoihimme, joihin niitä emme vielä osaa edes ajatella? Kävelyyn, syömiseen, ikkunanpesuun, imurointiin tai pukeutumiseen? Vai tilaammeko tavarat tulevaisuudessa netistä ja tulostamme omilla henkilökohtaisilla 3d-tulostimillamme ne käyttöömme? Miten erilaiset laitteet tulevat muuttumaan ja mitä uutta keksitään? Eikö olisi kiva valita näytöltä ravintolatasoinen annos ja hetken päästä tulostuskone olisi sen valmistanut juuri oikeaan kypsyyteen ja mehevyyteen...

Mitä sanoo kristallipallosi?

Tulevaisuutta voi olla hankala ennustaa, mutta ilman omia tulevaisuudenajatuksia yritykset eivät kehity. Onhan ennustaminen osa kehitystä. Tässä esimerkki:
Mietipä oma näkemyksesi ihanteellisesta tulevaisuudesta. Mitä uutta omalta osaamisalueeltasi alalle on tullut? Tai miten oma alasi on kehittynyt? Mikä olisi tulevaisuuden halutuin asia alallasi? Vastattuasi näihin kysymyksiin voitkin miettiä, miten saisit kehitettyä vastauksesi todellisiksi asioiksi. Ja hups, kohta on taas kehitetty jotain uutta.
Maailman ja kilpailutilanteiden muuttuessa jää yrityksille kolme yksinkertaista vaihtoehtoa. Joko he pysyvät tilanteessa mukana, putoavat kyydistä ja kenties vaihtavat alaa tai lopettavat tai he pyrkivät kehityksen edelle ja jopa muuttavat kehityksen suuntaa. Jokaisessa näistä vaihtoehdoista on tehty ennustuksia, oletuksia tulevaisuudesta, olivat ne sitten tarkkaan selvitettyjä tai vain yleisiä olettamuksia. Miksi toinen onnistuu, toinen ei?

Entä jos ennustus ei onnistu?

Helpointa on tietenkin sillä, jonka ennustukset ovat osuneet oikeaan, mutta ilman kykyä sopeutua uusiin ja yllättäviinkin tilanteisiin on vaikea selvitä muutoksista, joita väistämättä tulee. Jäykällä asenteella on helppo jäädä muiden jalkoihin. Ehkä kymmenen vuotta sitten saattoi vielä ajatella, että kännykkää tai tietokonetta en koskaan hanki, mutta miten tänä päivänä pärjäisi yritys ilman tietokonetta. Sen avulla kun tehdään kirjanpito, pidetään yhteyttä asiakkaisiin ja jopa markkinoidaan omaa yritystä. Ehkä jokin pieni, paikallisesti toimiva yritys voisi vielä selvitäkin puskaradion ja tilivihon avulla, mutta muuten tuntuu tekniikka menneen vanhojen konstien edelle.

Kuka sitten osoittautuu muutoksen voittajaksi? Tarvitaanko siihen kristallipalloa? Vaikka miettisit ennustaessasi kaikki mahdolliset tulevaisuudet läpi, saattaa muutos silti olla jotain aivan muuta. Pelastusrengas löytyy silloin yrityksenne sisältä, sen luovuudesta, jonka avulla a) kehitetään uutta ennustettuihin markkinatilanteisiin ja b) tarvittaessa vaihdetaan nopeastikin suuntaa ja kehitetään uusia ajatuksia yllättäviin tilanteisiin.

Ei kommentteja: