keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Jokainen tarvitsee ideoita

Ideoinnissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä - se on jokapäiväistä toimintaa, jonka avulla ihminen selviää eteen tulevista haasteista. Olivat haasteet sitten pieniä (mitä tänään syötäisiin) tai suuria (millä poistetaan nälkä maailmasta), tarvitsemme mielikuvitusta ja luovuutta niiden ratkaisemiseksi. 


Toisinaan kuulee jonkun sanovan, ettei ole luova ihminen, mutta eihän se ole mahdollista. Kaikista meistä löytyy luovuutta, sillä muuten emme selviäisi elämästä. Luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä tarvitaan kaikista uusista tilanteista selviämiseen. Ja joskus todellista luovuutta voi löytyä yllättävistäkin paikoista. 
Työskentelin aikoinaan yhden kesän höyläämölinjan loppupäässä tarkistamassa höylätyn tavaran laatua. Jokainen kappale käännettiin käsin, jotta molemmat lappeet saatiin tarkistettua. Höylätyn tavaran koko vaihteli melkoisesti ja suurimpien kääntäminen vaati jo hiukan voimiakin. Sen sijaan, että olisi kiltisti hampaat irvessä käännellyt suurimpia kappaleita, oli linjan vakituinen työntekijä keksinyt oivan, työtä helpottavan idean: Kun jalkojen alle laittaa puupalikan, saa sen verran enemmän korkeutta, että jättihirsien kääntely on huomattavasti kevyempää. 
Seuraavan kerran, kun vastaan tulee asia, joka aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa, älä tyydy harmitteluun vaan käytä luovuuttasi ja mieti, voisiko ideoinnilla löytyä elämää taas hiukan helpottava ratkaisu. 

Lue lisää ideoinnista ja ongelmanratkaisusta: 

Ei kommentteja: