Teollinen muotoilu on optimointia ja ongelmanratkaisua
Teollinen muotoilu on osa tuotekehitystä ja teollisen muotoilijan työtä on suunnitella tuotteelle ulkomuoto. Tämän jokainen aikuisväestöön kuuluva varmasti tietää teollisesta muotoilusta. Paremmin asiaan perehtyneet tietänevät myös, että teollinen muotoilija huomioi tuotetta suunniteltaessa niin valmistuksellisia, käytettävyydellisiä kuin kaupallisiakin puolia. Sisustussuunnittelijan työn kaikki tuntevat, mutta jos kerron olevani teollinen muotoilija, kysytään minulta usein perään, että mitä minä sitten oikeastaan teen.
Enpä voi itsekään kehua, että olisin tiennyt oikeastaan yhtään mitään teollisesta muotoilusta ennen sen opiskelua. Nimi kuulostaa hieman harhaanjohtavalta ja teollisen muotoilijan voisi kuvitella miettivän työkseen teollisia linjoja ja prosesseja. Teollisesti valmistettavien tuotteiden muotoilija taas on nimenä turhan pitkä ja hankala, vaikkakin paremmin ymmärrettävissä.
Mitä tämä teollisesti valmistettavien tuotteiden muotoilu taas käytännön työnä on, siihen ei anna edes hyvä ystävämme Google sen parempaa vastausta. Vastaukset hakusanalla "teollinen muotoilu on" kertovat sen olevan luovaa toimintaa, osa tuotekehitystä, jopa osa liiketoimintaa ja kilpailuvaltti. Hieman syvällisempi on vastaus, joka kertoo teollisen muotoilun olevan asioiden näkemistä uudella tavalla. Pari vastausta menevät jo konkreettisemmiksi: "teollinen muotoilu on aika pitkälle pienoismalli ja tietokonetyöskentelyä" ja "teollinen muotoilu on ennen kaikkea ryhmätyötä".
Sinänsä kaikki hakukoneen antamat määritelmät teollisesta muotoilusta ovat oikeita, mutta kertovatko ne kenellekään, miten teollista muotoilua tehdään? Pienoismallit ja tietokoneohjelmat ovat kuitenkin vain apuvälineitä teollisen muotoilijan työssä. Eivät ne itsessään tuota suunnitelmia. Ryhmätyö on sinänsä hyvä määritelmä teolliselle muotoilulle, sillä vain muotoilijan, valmistajan ja markkinoijan yhteistyöllä saadaan aikaan parhaiten teollisen muotoilun määritelmiin sopivia tuotteita (eli tuote, joka ottaa huomioon valmistettavuuden, käytettävyyden, käyttäjien toivomukset jne.).
Oman määritelmäni mukaan teollinen muotoilu on optimointia ja ongelmanratkaisua. Muotoiltavalle tuotteelle saatetaan asettaa jopa vastakkaisia toiveita, määritelmiä ja ehtoja. Jos tuotteen pitäisi olla helposti valmistettavissa, mutta erikoisen näköinen, on muotoilun tehtävänä optimoida näiden kahden väliset suhteet sopiviksi. Jos taas tuotteen pitäisi soveltua moneen eri käyttötarkoitukseen, on optimointi välttämätöntä. Ongelmanratkaisutaitoja tarvitaan, kun yhteen tuotteeseen pitäisi sisällyttää eri tahojen toiveet, vaatimukset ja ehdot, huomioida samalla materiaalin ja valmistuksen rajoitukset ja pidettävä huolta, ettei tuotteen hinta yhtäkkiä pompsahda taivaisiin. Hyvällä ongelmanratkaisutaidolla tuotteeseen voidaan kuitenkin muotoilla mahdottomiltakin tuntuvia toiveita. Eikä saa unohtaa, että kaiken tämän muun lisäksi muotoilun tehtävänä on huolehtia, että tuotteesta tulee esteettisesti kohderyhmää miellyttävä.
Muotoilu ei olekaan pelkkää kauniiden tuotteiden piirtämistä, vaan tuotteen ulkonäkö rakentuu ominaisuuksien optimoinnin ja ongelmanratkaisun avulla. Työ on välillä rankkaakin, kun koko ajan pitäisi olla luova ja kehittää uutta. On hyvä muistaa, että teollinen muotoilu ei ole rentoa taiteilua, vaan siinä pärjää vain hyvällä aivotyöskentelyllä.
PS. En väitä, että varsinainen taiteen tekeminen olisi sen rennompaa työtä kuin muotoilukaan, viittaan tekstissäni vain yleisiin mielikuviin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti