keskiviikko 21. maaliskuuta 2007

Teollisen muotoilun mielikuvasta

Perinteinen mielikuva teollisesta muotoilijasta johtaa useimmilla varmasti edelleenkin 1950-luvun suuriin nimiin. Tämän päivän teollisista muotoilijoista onneksi muutama, esimerkkinä Harri Koskinen, on saanut tavallistenkin tallaajien mielikuvia muotoilusta nykyaikaistettua. Hyviä mielikuvia nykyaikaisesta muotoilusta ovat luoneet myös monet muotoilua käyttävät yritykset.

Mutta vastaavatko nämä mielikuvat kuitenkaan sitä, mitä teollinen muotoilu tänä päivänä käsittää? Teollisen muotoilijan toimenkuva on muuttunut rajusti siitä, mitä se oli 1950-luvulla ja vielä paljon sen jälkeenkin. Käyttöliittymäsuunnittelu tai design management ovat varmasti muotoilijoille itselleen tuttuja teollisen muotoilun erikoistumisaloja, mutta mitä ne sanovat tavalliselle ihmiselle, joka ostaa muotoilua ajattelematta sen olevan muotoilua?

Anna Valtonen väittelee aiheesta 30.3. Väitöskirja Redefining Industrial Design - Changes in the Design Practice in Finland määrittelee teollisten muotoilijoiden toimenkuvan uudelleen. Lue lisää my typosta.

Aihe on varsin mielenkiintoinen niin teolliselle muotoilijalle, kuin teollisen muotoilun käyttäjällekin. Onnea väitökseen!

Lähde: my typo

Ei kommentteja: