maanantai 30. marraskuuta 2009

Ajatuksia muotoilusta #21

"The world always seems brighter when you've just made something that wasn't there before." Neil Gaiman


"Maailma näyttää aina kirkkaammalta kun olet juuri tehnyt jotain, mitä ei ennen ollut." Neil Gaiman

keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Hyvä idea ei vielä tuo rahaa


Kuinka monta kertaa olet kuullut jonkun sanovan, kuinka hänkin voisi olla miljonääri jos haluaisi? Olihan hän jo aikoja sitten keksinyt saman idean, kuin joku ideallaan rikastunut. No, onhan se kiva kuvitella, mitä voisi olla, jos olisi tehnyt asialle jotain. Mutta kun se pelkkä idea ei tuo rahaa. Kuka edes ostaisi pelkkää ideaa, hyvääkään? Päässä pysyvä idea on yhtä arvokas, kuin kasa roskia*. Ideointi kun on helppoa ja vasta idean työstäminen todeksi tekee ideasta rahanarvoisen.

Onko ideointi yliarvostettua?

Ideoinnin ihanuus on siinä, että mikä tahansa on mahdollista. Kuka tahansa voi ideoida kengät, joilla hypätä kuuhun. Jopa lapsi osaa kehittää ideoita, joilla lehmän saa lentämään. Mutta mikä järki on kehittää ideoita, jotka eivät ole mahdollisia? Tai miksi ylipäätään ideoida mahdollisiakaan, jos ei aio niitä koskaan toteuttaa?

Jokaisessa kehitysprojektissakin tuotetaan kymmeniä, satoja, jopa tuhansia ideoita, mutta vain yksi tai kaksi todetaan lopulta käyttökelpoisiksi. Mikä järki niiden muiden tuottamisessa on, eikö olisi helpompaa, jos kehitettäisiin ainoastaan muutama toteutuskelpoinen idea ja valitaan niistä paras?

Keksijä vai kylähullu?

Mistä erottaa tavallisen ihmisen ja keksijän? Toinen heistä yrittää saada ideansa toteutettua. Entä mistä erottaa keksijän ja kylähullun? Kylähullu yrittää toteuttaa myös järjettömiä ideoitaan. Ja kuka nyt kylähullun mainetta haluaisi. Mutta entä jos kylähullu onnistuukin? Kuka silloin nauraa, kun tyyppi saakin järjettömältä tuntuneesta ideastaan isot rahat? Vaikka olisihan taviskin voinut tehdä saman, jos vain olisi viitsinyt...

Mikä järki sitten on kaikella turhalla ideoinnilla? Turhalta ja järjettömältä tuntuvan ideoinnin tarkoitus löytyy, kun miettii, millainen maailmamme olisi, jos ideoisimme vain järkeviä. Ilman haaveilua lentämisestä ei olisi lentokoneita. Ilman haaveilua tiedonsiirrosta ei olisi internetiä. Ilman järjetöntä ideaa avata sisuskalut esiin ihmisen vielä eläessä ei olisi nykyisiä, henkiä pelastavia leikkauksiakaan. Kaikella on puolensa, järjettömyydelläkin.

Kuinka sitten saat omat ideasi tuottamaan?
  1. Ideoi ideallesi vaihtoehtoja (outojakin ideoita), vertaile, jatka taas ideointia ja vertaile vähän lisää
  2. Kehitä parasta ideaa, etsi sille erilaisia ratkaisumalleja, vertaile malleja ja kehitä lisää
    - kannattaa tarkistaa myös mallisuojat ja patentit, ettei ideaasi ole keksitty jo aiemmin
    - apua idean kehittämiseen voi saada myös ammattilaisilta tai TE-keskuksesta
  3. Kun idea alkaa kukoistamaan, tulosta se niin, että muutkin voivat sen ymmärtää
    - yksinkertaisimmillaan voit piirtää ideasta kuvan paperille ja selittää toimintaa tekstillä
    - ideasta voi tehdä konkreettisen hahmomallin, mallinnusvaihtoehtoja riittää muovailuvahasta 3d-tulostukseen
    - mikä tahansa tulostustapasi onkaan, toimii se myös myös ideasi tallenteena myöhempää kehitystä tai käyttöä varten. Myös mallisuojaa tai patenttia hakiessa idea täytyy dokumentoida hyvin. 
  4. Kun ideasi on a) ymmärrettävä, b) toteutettavissa oleva ja c) käytännöllinen, voit joko esitellä sitä myyntimielessä mahdolliselle ostajalle tai toteuttaa sen itse. Mutta muista: vaikka ideointi ja idean kehitys saattoi jo itsessään olla työlästä, tästä se työ vasta alkaa. Onnea!
* Mutta jos kasan roskia hyödyntää, voi siitä saada aikaan miljoonabisneksen, kuten Kuusakoski on tehnyt. Sama pätee ideoihin. 

tiistai 24. marraskuuta 2009

Luovaa ajattelua valottava blogi

Uusi blogini Design Thinking (www.designthinking.fi) on tarkoitettu luovasta ajattelusta ja ongelmanratkaisusta kiinnostuneille. Se valottaa luovaa ajatteluprosessia ja pyrkii avaamaan design thinking -käsitettä erilaisten yritysten ja yhteisöjen käytettäväksi. 



Muotoilijoiden käyttämästä prosessista lähteneen ajattelutavan avulla voi kuka tahansa parantaa ongelmanratkaisukykyään uudella tavalla ja saavuttaa huomattavia parannuksia omiin tuloksiin. Yritysten kohdalla luovan ajattelutavan omaksuminen voi tarkoittaa merkittävää kilpailuetua. Vaikka tulokset muotoiluajattelua käyttävillä ovat olleet mahtavia, on kaiken takana kuitenkin selkeärakenteinen prosessi, jota toistetaan erilaisten ongelmien ratkaisemiseksi ja uusien toimintamallien löytämiseksi. Design thinking ei ole elämää mullistava uusi ajattelutapa, vaan se on prosessina toimiva työkalu uusien ajatusten löytämiseksi. Ja mikä parasta: kuka tahansa voi omaksua sen omaan käyttöönsä. 


Design Thinking -blogisssa pyrin tarjoamaan uusia näkökulmia muotoiluprosessin uusiin käyttötapoihin sekä erilaisia työkaluja ja tapoja, joilla omaa luovaa ajattelua voi käyttää tehokkaammin hyödykseen. Käy tutustumassa blogiin ja kommentteihin otan mielelläni vastaan mielipiteitä ja kysymyksiä!





maanantai 23. marraskuuta 2009

Ajatuksia muotoilusta #20

"Everything that can be said, can be said clearly." Ludwig Wittgenstein


"Kaikki, mitä voidaan sanoa, voidaan sanoa selkeästi." Ludwig Wittgenstein

perjantai 20. marraskuuta 2009

Tekniikka vs. Design - erä 3


Tällä erää viimeinen kilpailu tekniikan ja muotoilun kesken käydään tuotteen hinnasta. Kumman avulla saadaan tuotteelle parempi hinta, jonka ostajatkin mielellään maksavat?

Tekniikka hinnan nostajana:

Jopa 90 neliötä lämmittävä ilmalämpöpumppu: 398 €

Design hinnan nostajana:

Joris Laarmanin lämmityspatteri, lämmittää vain yhtä huonetta eikä edes tuota itse lämpöä: 11 119 $

Kamppailun tulos: Eiköhän se ole aika selvää (ilman hintojen muuttamista edes samalle valuutalle), että muotoilu voitti taas tämän erän. Lopputulos näiden kolmen erän osalta on siis muotoilulle 2-0. Tekniikka kun ei vain riitä massasta erottautumiseen ja usein kilpailevissa tuotteissa käytetään jopa aivan samaa tekniikkaa. Muotoilu taas parhaimmillaan aiheuttaa ostajissa kuola-efektin, kun jotakin haluaisi välttämättä vaikkei siihen olisi edes varaa.


Tekniikka vs. Design -sarja pitää jatkossa määrittelemätöntä taukoa, mutta jos keksit hyvän aiheen, mistä nämä kaksi voisivat kilpailla, laita kommenttia tulemaan!

maanantai 16. marraskuuta 2009

Ajatuksia muotoilusta #19

"No great thing is created suddenly." Epictetos


"Mitään erinomaista ei ole luotu hetkessä." Epictetos

keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Murkinalla possutaistoon

Lähes viikon todennäköistä (sitä kun ei enää juuri varmenneta testein) sikainfluenssaa poteneena tajusin, kuinka tämäkin aihe vaikuttaa ihmisten ajatteluun ja sitä kautta käyttäytymismuotoihin. Jos ilmastonmuutoksen uhka ja sopivasti paikalle osunut taantuma saivat ihmiset uskomaan vihreän voimaan ja luonnon/rahan säästöön, saanee yksi maailmaa uhkaava virus monet arvostamaan hyvää vastustuskykyä ja siten terveellisiä elämäntapoja. Ja näkyy siitä viitteitä jo omassakin käyttäytymisessämme.

Kun koko perhe on kuumeessa ei kaupassa turhaan kuljeta vaan ostokset täytyy todellakin miettiä tarkkaan. Mitä jaksaa kantaa, mikä maistuu kun ruokahalu ei ole paras mahdollinen, mikä auttaisi paranemaan? Samalla tuli punnittua eri hedelmien, juomien ja marjojen antioksidantti- ja c-vitamiinipitoisuuksia. Todennäköisesti parempaa vastustuskykyä tarjoavat actimelit ja muuta vastaavatkin tekevät kauppansa. Entä miten tähän trendiin vastaavat ruokatalot? Tuleeko ensi vuoden aikana markkinoille ennennäkemätön purkaus terveysruokia, vaikka niitä jo nyt on markkinoilla hirvittävät määrät? Vai onko pian enää markkinoilla ruokatavaroita, joissa ei jonkinlaista special-terveysvaikutusta olisi? Vai jakautuuko kansa kahteen kastiin: niihin, joilla on varaa luxus-terveyttäedistävään-huippuruokaan ja niihin, jotka joutuvat syömään karsinogeenisiä grillimakkaroita. Miten pärjäävät silloin köyhät ja kippeet?

PS. Osuvan tuotearvion sikainfluenssasta kirjoitti Riku Vassinen M&M:n blogiin
PPS.  Jos ajatuskulku tekstissä on sekavaa tai muuten epämääräistä, syytettäköön siitä influenssan aiheuttamaa väsymystä
PPPS. Seuraava Tekniikka vs. design -kirjoitus tulee vasta ensi viikolla, kunhan jaksan ajatella enemmän.

maanantai 9. marraskuuta 2009

Ajatuksia muotoilusta #18

"Design is a plan for arranging elements in such a way as best to accomplish a particular purpose." Charles Eames


"Muotoilu on suunnitelma elementtien järjestämisestä tavalla, jolla parhaiten suoritetaan tietty tarkoitus." Charles Eames

keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Tekniikka vs. Design - erä 2


Viimeviikkoisen, ensimmäisen erän tulos tuotteen ideoinnista oli tasapeli 0-0. Miten käy tällä kertaa, kun tekniikka ja muotoilu kamppailevat tuotteen käyttäjän huomiosta?

Tekniikka huomioi tuotteen käyttäjän:

"Jos ei ne osaa käyttää tätä meidän hienoa tekniikkaa sisältävää tuotetta, niin kirjoitetaan niille ohjekirja. Ja sinne pitää sitten laittaa kaikki pikku diiteilit tosi tarkasti, niin ei sitten kukaan voi valittaa, etteikö kaikki olis ohjekirjassa kerrottu."

Design huomioi tuotteen käyttäjän: 

"Mikä ohjekirja? Ei, kun me kato tehdään tästä nappulasta tän näköinen, että ne käyttäjät heti arvaa, että tästä voi tehdä näin. Ja sitten toi toinen nappula vois olla tollanen pyörivä ja uritettu, niin ne ymmärtää pyörittää sitä. Ja kun tossa näytössä aina kerrotaan, että mitä niillä nappuloilla voi tehdä, niin mihin sitä ohjekirjaa sitten tarvitaan?"

Kamppailun tulos: Tällä kertaa voittoon kipuaa design tuloksella 1-0. Kun tuotteen käyttöä helpotetaan paksun ohjekirjan sijaan esim. tuotteen muodoista tulevilla käyttövihjeillä, on lopputulos käyttäjälle miellyttävämpi. Ja harvemmin hyvin muotoiltua tuotetta käytettäessä sitä käyttöohjetta tarvitsee edes vilkaista.

maanantai 2. marraskuuta 2009

Ajatuksia muotoilusta #17

"Clients don't understand their success is reliant on standing out, not fitting in." Don Draper


"Asiakkaat eivät ymmärrä heidän menestyksensä riippuvan erottumisesta, ei joukkoon sulautumisesta." Don Draper