keskiviikko 11. huhtikuuta 2007

Montako maapalloa tarvitset?

Näistä kalkulaattoreista on jo paljon puhuttu, mutta aina välillä on hyvä tarkistaa omia tapojaan. Earth Day Footprint Quiz laskee lyhyehkön kyselyn jälkeen jättämäsi ekologisen jalanjäljen. Oma jalanjälkeni oli testin mukaan4,2 hehtaaria, mikä tarkoittaa, että jos kaikki eläisivät, kuten minä, tarvittaisiin 2,3 maapalloa. Ei hyvä, mutta tulos oli sentään puolet vertailutietona kerrotusta oman maan keskiarvosta (8,4 hehtaaria).

Yllättäen vähiten jalanjälkeä jätti liikkumiseni (0,2 hehtaaria). Tähän vaikutti suurimmalta osaltaan varmasti se, että en käytä lentokoneita vuosittain kovinkaan paljon ja että vaikka kuljenkin omalla autolla, kuljen sillä harvoin yksin. Yleensä mukana istuu ainakin yksi ihminen.

Suurin kulutuksen aiheuttaja taas oli testin mukaan ruoka (1,6 hehtaaria). Syön päivittäin lihaa, mikä kuluttaa luonnonvaroja huomattavasti enemmän, kuin kasvisruoka (yksi lehmä syö elämänsä aikana melkoisesti kasviksia). Syömäni ruoka on usein myös melko hyvin pakattua. Pitäisi kai lopultakin siirtyä lähiruokaan ja syödä niitä kasviksia ylikin sen puoli kiloa päivässä ja välttää turhia pakkauksia.

Kyselyn avulla sai kyllä ainakin käsitystä siitä, miten itse kuluttaa maapallon varoja. Jo kysymyksiin vastatessaan tulee miettineeksi voisiko omia tapojaan muuttaa ekologisemmiksi. Eikä se edes vaadi kuin hieman viitsimistä. Ekologisempi elämäntapa on kuitenkin aika pienistä asioista kiinni.

Ei kommentteja: