keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Teollisen muotoilun manifesti

Ken Fry on julkaissut Core77-sivustolla manifestin teollisille muotoilijoille. Manifestillaan hän haluaa määrittää uudelleen, mitä teollinen muotoilu tarkoittaa. Tässä muutamia mielenkiintoisia kohtia kirjoituksesta:

  • Kauniiden esineiden sijaan tulisi muotoilla kauniita kokemuksia. Jokaisella yksittäiselläkin tuotteella on oma elämänsä ja suunniteltaessa tuotetta tulisi sitä miettiä eri käyttötarkoituksissa, erilaisilla käyttäjillä, monenlaisissa asiayhteyksissä.
  • Sen sijaan, että muotoilija kyselee, mitä pitäisi suunnitella, pitäisikin kysyä, miksi: Miksi joku käyttäisi tuotetta, miksi on tarpeen suunnitella uusi tuote näille markkinoille, miksi käyttä juuri tätä teknologiaa jne. Miksi-kysymysten avulla ei erkaannuta tuotteen tuottamista kokemuksista. 
  • Tuotteiden suunnitteluvaiheessa tulisi jo miettiä, miten ne muuttuvat ajan myötä. Miten putoamiset ja kolhut vaikuttavat tuotteeseen, miten käyttäjät muuttavat tai tuunaavat tuotetta, miten itse tuote muuttaa käyttäjän käyttäytymistä. 
  • Hauskuutta ei saa unohtaa. Paitsi että hyvät tuotteet saavat aikaan iloa, hauskuutta, leikkisyyttä ja palkitsevat, samoin tulisi olla myös niitä suunniteltaessa. 
Teollisille muotoilijoille suunnattu manifesti puuttuu tärkeisiin asioihin, jotka kyllä on muotoilijoille (ainakin minulle) opetettu, mutta jotka tuntuvat välillä unohtuvan. On niin helppo katsoa tuotetta vain yksittäisenä, kauniina objektina, kun pitäisi nähdä se eri käyttötarkoituksissaan, eri ihmisillä. Ja toisaalta olisi kovin helppoa suunnitella itselle, vaikka tuotteen kohderyhmä pitäisikin jostain aivan muusta. Suunnitellessani Torino-istutusastiaa Rudukselle, haastattelin kaupunginpuutarhureita mm. istutusastioiden käytöstä. Haastatteluista tuli hyvin esiin monenlaisia käyttötilanteita ja ongelmia: istutusastioiden siirtely, talvisäilytys, täytön ja huollon vaarallisuus, jos astia on liikenteenjakajalla jne. Haastatteluiden avulla selvitetyistä käyttötilanteista toki moni oli jo tiedossa etukäteen, mutta aina tulee esiin myös yllättäviä haasteita, jotka muuten olisivat voineet jäädä huomiotta. Tuotteen koko elinkaaren huomioiminen - ja erilaisten elinkaarien huomioiminen - tekee suunnittelusta jo mielenkiintoisempaa ja myös antoisampaa. Mietittäessä tuotetta erilaisissa käyttötilanteissa, erilaisten ihmisten kanssa saadaan tuotesuunnitelmaan syvyyttä, jota ilman se olisi kuin pullo ilman panttia

Ei kommentteja: