Vaatiiko luovuus laiskuutta
Minusta tuntuu, että luovalla alalla on kaksi kuppikuntaa. Toiset etsivät ideoita systemaattisella työskentelyllä ja toiset luottavat inspiraatioon, joka jostakin silloin tällöin pulpahtaa. Luomisen tuskaa potevat kuitenkin todennäköisesti molemmat.
Itse en usko siihen, että maailma pyörisi tätä vauhtia jos ideoita vain odotettaisiin. Niiden löytämiseksi on tehtävä töitä. Jos inspiraatiota vain odottelisi, eivät työt valmistuisi ajallaan eikä asiakkaalle voisi antaa minkäänlaisia aikatauluja työn etenemisestä. Pidän kunnia-asiana sitä, että työt valmistuvat ajallaan enkä usko, että voisin pyörittää minkäänlaista bisnestä, jos vain odottelisin inspiraation tulemista. Totta kai työskentelyyn liittyy myös inspiraatio, varsinkin työskentelyn alussa innokkuus on vahvasti mukana, mutta täytyy työtä tehdä silloinkin, kun innostus ei ole vahvimmillaan.
Tehdäänpä siis pientä gallupia. Olitpa, hyvä lukija, sitten luovalla alalla tai et, haluaisin kuulla, kumpaan uskot. Löytyvätkö ideat kovalla työllä vai pulpahtavatko ne jostakin aikanaan pintaan inspiraation myötä? Toisin sanoen, vaativatko luovat ideat oman aikansa vai voiko niitä löytää etsimällä? Mielelläni kuulisin myös perusteluja varsinkin niiltä, jotka luottavat tähän "luovuus tulee laiskuudesta"-ajatusmaailmaan.
2 kommenttia:
Mä uskon, että luovalla alalla työskentelevän täytyy tuottaa ideoita paljon ja yleensä nopealla tahdilla. Hyvän designerin erottaa muista se, että niitä hyviä ideoita tulee useammin kuin muilla. Konseptien työstäminen on kuitenkin raakaa työtä ja käsittää yleensä projekteista sen 90%, joskus enemmänkin.
Eli siis. Tuli idea mistä vaan, se täytyy työstää valmiiksi esineeksi, tuotteeksi tai palveluksi. Se on työtä joka vaatii paljon muutakin kuin laiskuutta.
pitaa tarkistaa:)
Lähetä kommentti