keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Katteen kasvatuksella kannattavampaan toimintaan

Tuotteen kate on tuotteen hinnasta yritykselle jäävä osuus eli se, mistä yrityksen toimintaan tulee rahaa. Nimensä mukaisesti katetuotolla yritys kattaa toimintansa. Ilman katetta yritys voi kyllä myydä tuotteita, mutta ennemmin tai myöhemmin tällainen toiminta tuottaa jo tappiota. 

Tuotteen kate voidaan laskea seuraavan kaavan avulla: 

tuotteen hinta - muuttuvat kustannukset* = tuotteesta saatava kate

Haluttaessa parantaa yrityksen kannattavuutta tulosta saadaan paremmin nostamalla katetta, kuin lisäämällä myyntiä. Vaikka liikevaihto nousisi molemmissa tapauksissa saman verran, myynnin lisääntyessä myös muuttuvat kustannukset lisääntyvät, jolloin saatava hyöty jää pienemmäksi, kuin katetta nostettaessa. Jos tuotteen katetta halutaan nostaa, on vaihtoehtoja kaksi: joko nostetaan tuotteen hintaa tai lasketaan tuotteen kustannuksia. 

Ideoita katteen kasvattamiseen tuotteen kuluja vähentämällä:

  1. Materiaalilla on väliä. Mutta joskus saman tuotteen voisi toteuttaa edullisemmin eri materiaalista ilman, että tuote olennaisesti muuttuisi. 
    Jos puinen puutarhapöytä myydään maalattuna, on ostajalle aivan sama, onko käytetty puulaji hienompaa koivua vai edullisempaa mäntyä. Pöytä täyttää tehtävänsä silti aivan yhtä hyvin. 
  2. Välikäsi on kätevä. Mutta kaikkien välikäsienkin olisi saatava tuotteesta tarpeeksi euroja itselleen. 
    Montako välikättä on teidän ja ostajan välissä? Ovatko ne kaikki tarpeellisia vai pystyttekö suoristamaan tuotteen reittiä kuluttajalle?
  3. Oma tuote on aina oma. Mutta tekisikö joku sen edullisemmin?
    Jos sekä valmistat, että myyt tuotteita, kannattaa edes pyytää tarjouksia mahdollisilta alihankkijoilta ja selvittää, mikä olisi edullisin tuotantotapa. 
  4. Ympäri käydään yhteen tullaan. Mutta edestakaisin ei tuotteita kannata kärrätä. 
    Ensin materiaalit varastoihimme, sieltä valmistajan tehtaalle, sieltä takaisin varastoihimme, sieltä kokoonpanijalle, sieltä varastoihimme, sieltä myyntiin jne? Käy läpi tuotteen kulku ja mieti suorin reitti materiaalivaiheesta ostajalle. Onko logistiikkanne yhtä suora vai onko siellä ylimääräisiä etappeja?
  5. Yksilöllisyys on päivän sana. Mutta monistamalla säästät kuluja. 
    Pystytkö käyttämään eri tuotteissa samoja osia? Mitä vähemmän esim. muottikustannuksia tulee, sitä edullisemmalla tuotat tuotteita.

Ideoita katteen kasvattamiseen tuotteen arvoa nostamalla:

  1. Samanlaisuus luo turvallisuutta. Mutta erottuva tuote huomataan.
    Positiivisesti erilaisesta tuotteesta ollaan valmiita maksamaan enemmän, kuin massaan katoavasta perustuotteesta. Keinoja erottautumiseen löytyy, siinä on rajana vain tuottajan mielikuvitus. 
  2. Tarpeet täytyy tyydyttää. Mutta millä lisäisit haluttavuutta?
    Kun ihminen jotain tosissaan haluaa, ei hinnalla ole väliä.
  3. Toimivuus on perusoletus. Mutta erikoisen hyvä käytettävyys halutaan kokea.
    Keskity tuotteesi käyttötilanteisiin. Testaa, kysele tai mieti itse, miten saisit tuotteesi käytöstä kokemuksellisemman. 
  4. Viesti voi olla sanoja. Tai viesti voi olla itse tuotteesi. Päätä, millaista viestiä haluat tuotteesi kertovan ja sisällytä se tuotteeseen. 
    Mitä tuotteesi ostaja arvostaa, siitä viestivästä tuotteesta hän on valmis maksamaan.
  5. Ostos on aina riski. Mutta kunnon takuuta pitkäikäisyydestä ja huollettavuudesta arvostetaan. 
    Ostaisitko itse mieluummin edullisen tuotteen suurella riskillä vai kalliimman tuotteen takuulla? 

*Muuttuvat kustannukset tulevat tuotteen tuottamisesta, esim. valmistus- ja materiaalikuluina. 

1 kommentti:

Katleena kirjoitti...

Hyvä ja selkeä yhteenveto! Näistä ajatuksia on hyötyä muuallakin kuin muotoilualalla.

Kaiken lisäksi nuo välikäsi- ja logistiikkavinkit parantavat myös tuotteen ekologisuutta, mikä jo sinänsä on tarpeellista.