Kuluttamalla lama pois?
Viime syksystä asti on Suomessakin oltu kovin synkkinä talouden ennusteiden kanssa ja täällä Forssassakin on myllännyt varsinainen irtisanomisaalto. 90-luvun lama on jättänyt syviäkin arpia monelle ja niiden voi tuntea repeilevän uutisia katsoessa. Itse olin silloin vasta ala-asteella, mutta yrittäjäisän konkurssin myötä sen ikäisellekin kävi todella selkeästi ilmi sanan lama merkitys. Vaikka sanana lama kuvastaakin minulle henkilökohtaisesti suurta epävarmuutta pärjäämisestä, jäi siitä kuitenkin myös ajatus, että kaikesta voi selvitä. Kukaan ei menettänyt henkeään ja kotikin pysyi meillä, vaikka se käytännössä toiseen kertaan jouduttiinkin maksamaan. Velatkin voidaan järjestää niin, että perheelle riittää rahaa ruokaan.
Näistä kokemuksista huolimatta päätin itse aloittaa yrittäjänä. Tosin jo tuolloin lapsena päätin, etten koskaan ota lainaa ja yrityksen suhteen se päätös on pitänyt. Tällä alalla alkuun kun pääsi sillä, että omisti tietokoneen, piirustusvälineet ja mielikuvitusta. Ja nyt sitten huudellaan lamaa ympäriinsä.
Onko järkee vai ei?
Talousuutisia seuranneena välillä iskee epäuskoisuus suurten ja pienempienkin yritysten toimien järkevyyteen. Jos yrityksellä on kaksi tehdasta Suomessa, niin miksi niistä lopetetaan tuottavampi? Jos hyvistä työntekijöistä on pulaa, miksi osaajia irtisanotaan niin helposti? Ja sitten yksi kummasteluni aiheista on, miksi yrityksen pitäisi tuottaa joka vuosi enemmän kuin edellisenä vuonna? Kun eihän jatkuva kasvu voi loputtomiin olla mahdollista.
Älä ruoki lamaa
Onpa joku muukin todennut, kuinka ihmisten ja yritysten omat toimet ruokkivat epävarmuutta ja lamaa. "Vastarintaliike" onkin tällä viikolla aloittanut Älä ruoki lamaa- kampanjan (via Luovat). Perusajatus kampanjan takana on rohkaista ihmisiä kuluttamaan kuten ennenkin, mikäli omassa taloudessa ei ole tapahtunut muutoksia. Ja tietenkin vanha mainoslause Suosi suomalaista, auttaa pitämään työpaikat Suomessa.
Kuluttamalla siis talous nousuun ja Suomi kuntoon. Mutta edelleenkään en suosittele kenellekään turhaa kulutusta, vaan kuluttakaa järkevästi ja kestävästi. Ja tietenkin: Suosi suomalaista muotoilua!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti