keskiviikko 30. toukokuuta 2007

design by Kujassa työharjoittelija

design by Kujan uusi työharjoittelija on Hämeen ammattikorkeakoulussa tuotemuotoilua opiskeleva Tiina Savolainen. Muotoilutöiden lisäksi Tiina on saanut tehtäväkseen kirjoittaa toukokuun Muotovalion, jonka pääsette lukemaan täältä.

PS. Vielä on päivä aikaa käydä vastaamassa planssin lukijakyselyyn. Kysely sulkeutuu 1.6. ja tulokset julkaistaan mahdollisimman pian planssissa.

perjantai 25. toukokuuta 2007

Irinasta kuuluu muuallakin

design by Kujan Irina Kujanpää eli myös tämän blogin pääkirjoittaja (ja allekirjoittanut) on valittu nyt myös image.fi-blogin uudeksi kirjoittajaksi. Pian siis kuulette minusta sieltäkin suunnasta, tervetuloa lukemaan tulevia kirjoituksia!

perjantai 11. toukokuuta 2007

Muotoilun huumaa viisujen ohessa

Viisujen perusajatuksena on musiikista nauttiminen, mutta viisuihin kuuluvat myös upeat asut ja mielettömät lavashowt. Tänäkin vuonna pukuja ovat suunnitelleet nimekkäät suunnittelijat, kuten Jean-Paul Gaultier, Vivienne Westwood ja tietenkin Teemu Muurimäki (Lähde: HS 11.5.2007). Mutta muotoilu näkyy viisuissa myös muulla tavoin. Marimekko painattaa Euroviisu-kangasta, Halti vaatettaa viisujen työntekijöitä, Rahapaja tuottaa laulukilpailulle rahasarjan, Puustelli Group toimittaa viisuihin kalusteita, visuaalisen ilmeen suunnittelusta vastaa graafinen toimisto Dog Design ja lavastuksesta huolehtivat Taideteollisen Korkeakoulun opiskelijat. (Lähde: Yle)

Paitsi että muotoilu näkyy itse tapahtumassa, näkyy se myös eri puolilla Helsinkiä. Finlandia-talossa järjestetään lauantaina päivällä design-tori, Taideteollisen Korkeakoulun lopputyönäyttely MoA07 on auki tapahtuman aikaan, BabaJagan korunäyttely on avoinna lauantainakin, Design Forumissa esillä on uuden ajan apuvälineitä, Designmuseossa taas omat näyttelynsä ja Postimuseossa Halpaa hupia-näyttely sekä HEL LOOKS -valokuvanäyttely. Perjantai-illan Helsinki Partyn aikaan Design District-liikkeet pitävät oviaan auki ja TAIKin Saunabussi ilmestyy Rautatientorille (Lähde: Helsinki Host City).

Viisuturisteille on tarjolla jos jonkinnäköistä krääsää
(kyllä, joku nekin on muotoillut, eikä välttämättä ollenkaan huonosti) muistoksi uimapuvuista rintamerkkeihin (Lähde: HS 11.5.2007). Lisäksi Limbo lanseeraa oman Eurovision Queen -mallistonsa, Hanna Sarenilta taas saa Euroviisupaitoja (Lähde: Helsinki Host City).

Tapahtumia ja nähtävää riittää varmasti jokaiselle. Ei muuta kuin nauttimaan... muotoilustakin.

Vielä toukokuun ajan ehdit vastaamaan planssin lukijakyselyyn täällä.

Ei enää maskinaamaisia kadunkulkijoita

Carl Hagerlingin, Claes Nellestamin ja Martin Pråmen suunnittelema tyylikkään yksinkertainen kaulahuivi toimii tarvittaessa myös ilmansuodattimena. Pidettäessä huivia suun edessä se puhdistaa hengittämäsi ilman. Huivissa on jopa ilmanlaadun mittari, joka kertoo, milloin huiville on tarvetta.

Ja taas herää kysymys, miksei tätä ole jo aiemmin keksitty. Muistan jo lapsuudestani kuvia kiinalaisista, jotka kaupungeissa kulkevat ilmansuodattimet suunsa edessä. Tosin ehkä parempi olisi miettiä, miten sen ulkoilman saisi puhtaaksi eikä sitä, miten omaan suuhun menevän ilman saisi puhtaaksi. Joka tapauksessa yksinkertaisuudessaan melko nerokas ratkaisu.

Se vain jäi mietityttämään, että toimiiko tuo suodatin talvellakin. Joskus huivin läpi hengittäneenä kun muistelen, että huiviin tuppaa kertymään kuuraa. Vaikuttaakohan jäätyminen huivin toimintaan? Ja toisaalta taas, kuka pystyy kesähelteillä pitämään huivia kaulassa?

Lähde: TreeHugger

Vielä toukokuun ajan ehdit vastaamaan planssin lukijakyselyyn täällä.

keskiviikko 9. toukokuuta 2007

Voiko yksinäisyydestä selviytyä?


Viime aikoina on herätty huomaamaan, että yksinäisyyteenkin voi kuolla. Mm. yksinäiset vanhukset ovat olleet keskustelujen aiheena. Esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran kampanja Anna itsesi on hyvä esimerkki, kuinka mielen hyvinvointia voidaan pienillä teoilla lisätä.

Lahdessa Wellamo-opiston Opistoteatteri paneutuu yksinäisyyteen produktiollaan Kapsäkki (ohjaus Arja Kotiranta). Irma Airiston näytelmään pohjautuva mukaelma käy läpi yksinäisyyden kokemuksia sairaalamaailmassa. Aihe koskettaa lähes jokaista ja on aina yhtä ajankohtainen. Esitystä kannattaa tulla katsomaan jokaisen, joka on yksinäisyyttä joskus elämässään kokenut, mutta myös niiden, jotka eivät yksinäisyyttä ymmärrä. Niin että voiko siitä selviytyä? Tule katsomaan.

Wellamo-opiston Opistoteatteri esittää mukaelman näytelmästä Kapsäkki Teatteri Vanhan Jukon näyttämöllä (Vesijärvenkatu 16, Lahti). Ensi-ilta to 10.5.2007 klo 19, muut näytökset la 12.5, ti 15.5, ke 16.5. ja pe 18.5. Kaikki esitykset klo 19. Liput 10/7 € tuntia ennen esitystä Jukon lipunmyynnistä.

PS. Osallistu planssin kyselyyn täällä.

keskiviikko 2. toukokuuta 2007

Pitääkö kaikki aina muistaa?

Eri puolilta tärähtelee uusia ideoita joiden avulla "You never miss another X again" eli et enää missaa yhtään X-juttua enää. Onko se oikeasti niin tärkeää, että varmasti muistaa katsoa ne oikeat televisio-ohjelmat ja että varmasti saa ne kaikki uutiskirjeet tietyltä sivustolta jne. Onhan minullakin kaksi kalenteria käytössä koko ajan, toinen sähköinen ja toinen perinteinen. Niissä on kyllä kaikenlaisia merkintöjä kertynyt, mutta välillä sitä vain haluaa "unohtaa" lukea niitä. Sähköinen kalenteri lähetteli jonkin aikaa muistutuksia tapahtumista sähköpostiini, jotta en vain unohtaisi niitä, mutta totesin, että mieluummin se unohdus, kuin muistutusten jatkuva vastaanottaminen.

Nykymaailmaa on kiireiseksi luonnehdittu ja sitä se totisesti on. Tosin suurimman osan kiireestä taidamme itse itsellemme aiheuttaa. Kukapa enää haluaisi muistaa kaikkia tapaamisiaan ja muita menoja päässään, kun kalenterit ovat olemassa. Ja totisesti välillä tekee mieli unohtaa vilkaista sitä kalenteriakin. Aikaa rentoutumiselle on turhan vähän ja ehkä välillä tekee hyvääkin unohtaa jotain. Kun ne tärkeimmät kuitenkin muistaa itsekin, vaikka olisi ne kalenteriinsa merkinnytkin, niin kyllä niitä vähemmän tärkeitä voi välillä unohtaa (kuten vaikka kirjaston kirjojen palautuspäivän, sakot maksamalla siitä selviää).

Siis rentoutukaa hyvät ihmiset, ja unohtakaa välillä jotain. Sen jälkeen jaksaa taas muistaa.

Ja vielä muistutus: käykää vastaamassa planssin lukijakyselyyn täällä. Ei, ette voita mitään, mutta pääsette vaikuttamaan siihen, millaisia juttuja täältä jatkossa tulee ulos.